Szállítmánybiztosítás

Szállítmánybiztosítás

A nemzetközi fuvarozás veszélyes üzem. Közúti árufuvarozás során az árusérülés kockázata nagy, különösen gyűjtőfuvarozás alkalmával. Szállítmánybiztosítás megkötését mindig ajánljuk. Magyarországon a küldemények, áruk biztosítottsága alacsony, messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. Nagy értékű áruk tömegét adják fel nemzetközi fuvarozásra, kitéve azokat a rakodás, tárolás, utaztatás kockázatainak vagy baleset, sérülés, elveszés lehetőségeinek. Minderre sokszor nem vetnek ügyet, számos árutulajdonos nem igazán félti értékeit. Ennek oka nemcsak a hazai szemléletben vagy a szokásos költségérzékenységben rejlik, hanem abban a közkeletű félreértésben is, hogy a fuvarozó biztosítása minden kockázatot fedez. Ez nagy tévedés, amely sokba kerülhet! A fuvarozó illetve a szállítmányozó biztosítása nem nyújt fedezetet bármilyen balesetre, árukárra, a fuvaroztató, árutulajdonos is viseli a kockázatot egy fuvarozás során!

Szállítmánybiztosítás: Mi a fuvarozói biztosítás, az ún. CMR biztosítás?

Lényeges eleme, hogy az felelősségbiztosítás. A fuvarozó személyéhez kötött, csak a neki felróható vétkességen alapul. A biztosítás fedezetének felső határa van, limitált. Ha fuvarozó vétkessége nem állapítható meg, akkor a kárt másnak kell viselnie, legtöbbször az árutulajdonosnak. A tapasztalat az, hogy a legtöbb árukár raktározás, rakodás, idegenhibás közúti baleset, idegenkezűség  vagy vis maior során keletkezik. Megannyi fuvarozónak fel nem róható ok.

Mi a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás vagyonbiztosítás. Magát az árut (cargo) veszi fedezetbe, elválik a fuvarozó személyétől.  Hasonló a casco-hoz, amely nem azonos az autós kötelező biztosításával.  A szállítmánybiztosítás a fuvarozással, ki- és berakodással, tárolással összefüggő károkkal szemben nyújt védelmet a biztosítási fedezet terjedelmén belül. Elválik tehát a fuvarozó személyétől, az ő vétlensége esetén is fedezetben van a küldemény a megadott térbeli és időbeni hatályon belül. Ennek a jelentősége akkor kiemelkedő, amikor egy terjedelmes disztribúciós láncon keresztül továbbított áru sérülten érkezik. Ha nem is lehet már pontosan megállapítani, hogy mikor történt a baj vagy ki a károkozó, az áru akkor is biztosítva van.

A szállítmánybiztosítás csak anyagi, pénzben mérhető károkat fedez, általában a nemzetközi érvényű biztosítási feltételek (ICC – Institute Cargo Clauses) alapján. Bárki megkötheti, aki érdekelt az áru megóvásában. Köthető teljes kockázatra (all risks), részleges kockázatra (FPA), lehetőség van felül vagy alul-biztosításra, önrész vállalása mellett.

Megéri-e szállítmánybiztosítást kötni?

A biztosítás díja All Risks (minden veszély ellen) fedezetet esetében az új áru értékének 2,2 ezreléke. 50000 euró értékű áru biztosítási díja 110 euró. 15000 euró áruértéknél a biztosítás csak 20000 Ft minimum díjas!

A szállítmánybiztosítás tulajdonképpen egy negatív fogadás: a biztosító arra fogad díj ellenében, hogy nem történik semmi a rakománnyal, míg a biztosított arra, hogy igenis történik valami…

A biztonság megér ennyit? A Szállítmánybiztosítás és biztonság megér ennyit!

Vállalkozásunk szállítmányozói felelősségbiztosítással rendelkezik.