Gyűjtőfuvarozás, gyűjtőfuvar

Gyűjtőfuvarozás, gyűjtőfuvar szervezése közúton tevékenységünk mindennapi része.

Hogyan működik a közúti fuvarszervezés a gyakorlatban, mi is pontosan a gyűjtőfuvar?

Hagyományos értelemben a gyűjtőfuvarozás meghirdetett menetrend és fuvardíj tarifa alapján, adott viszonylatok (országok, városok) közötti, gyűjtőraktártól-gyűjtőraktárig végzett nemzetközi árufuvarozást jelent.
Az áruszállítás menete: a küldeményt a feladótól átveszik, beszállítják a gyűjtőpontra, ahol betárolják, papírozzák. Később átrakodják és sok más áruval együtt indítják a „gyűjtős kamionnal” az érkező ország gyűjtőraktárába.
Itt ellenkező előjellel minden ismétlődik: kirakodás, okmányolás, házhoz szállítás. Főként a multinacionális gyűjtőfuvarozók gyakorlata ez.

Az átrakásos gyűjtőfuvarozás gyakori problémája az adatközlés hiányossága, különösen, ha külföldi feladó indítja az árut. Rendszám, szállítási időpontok, áru adatok hiányában a hazai címzett nem vagy csak késve tud eleget tenni esetleges jelentési kötelezettségének. Emellett elhúzódhat a menetidő, előfordul a raktározásból eredő áruhiány, árusérülés, gyatra ügyfélkezelés. A legkockázatosabb vagy kellemetlenebb, hogy nincs elegendő információ a rakományról.

Gyűjtőfuvarozás, gyűjtőfuvar: irodánk a fuvarszervezés egy egyszerűbb és biztonságosabb módját gyakorolja:

– külföldről feladott küldeményt ugyanaz a kamion fuvarozza háztól-házig,

– nincs átrakás és köztes raktározás, így nincs áru elveszés, a sérülés kockázata lényegesen kisebb,

– az áru mozgása tervezhető és egyszerűen követhető.

Gyűjtőfuvarozást import irányban Magyarország és az EU többi tagállama között szervezünk. Erősségeink Franciaország, Benelux államok, Német-, Olasz- , Lengyelország – Magyarország fuvarviszonylatok. Üzleti kapcsolataink külföldi speditőr cégekkel sok évre nyúlnak vissza.

A közúti gyűjtőfuvarozást rövid határidővel – viszonylatoktól függően – 2-4 napos fuvarozási határidőkkel szervezzük. A gyűjtőfuvarozás megkezdése előtt a külföldi feladóval vagy címzettel felvesszük a kapcsolatot.
A kamion indítása előtt adatokat egyeztetünk, hogy esetleges későbbi kellemetlenségektől óvjuk meg ügyfeleinket. Egy félreértett vagy rosszul diszponált árumennyiség vagy címzés nem várt költségeket okozhat!

Gyűjtőfuvarba legalább 100 kg és egy 1 m3 árumennyiséget érdemes feladni, ez alatt a postai feladást vagy a kiscsomag szállítókat ajánljuk. Szinte bármilyen árufajta feladható, amely nem igényel különleges kezelést vagy speciális feltételek meglétét. A fuvarszámlát átvett, leigazolt CMR fuvarlevél alapján állítjuk ki, amely a közúti fuvarozás elszámolásának alapja. Rendszerint a fuvarozó, de a feladó is kiállíthatja.
A CMR a közúti fuvarozás nélkülözhetetlen dokumentuma, noha nem értékpapír és nem is szigorú számadású.

Irányadó fuvardíjainkról a Fuvardíjak menüpontban tájékozódhat.

Megtisztel minket ajánlatkérésével. Tanácsadással, konzultációval állunk ügyfeleink rendelkezésére.