Fuvardíj

Fuvardíjak, sofőrhiány

35-50 százalék közé tehető a nemzetközi közúti fuvardíjak emelkedése 2016. év második felétől. A megnövekedett dízelolaj árak és a tartósan magas euro/forint árfolyam sem segíti a nemzetközi fuvarozást és szállítmányozást. A fuvardíjak emelkedését azonban főként a sofőrhiány, illetve a nemzetközi fuvarozók csökkenő száma okozza. 2018-ban 900 fuvarozó vállalkozással dolgozik kevesebb, mint két évvel ezelőtt.

Uniós közúti fuvariszonylatokon, szokványos szárazáru fuvarozás esetén, teljes kocsirakományú szerelvényeknél 1 és 1.4 EUR/km a fuvardíjak díjtétele, szemben a tavalyi 0.8 eurocenttel. A fuvardíjak megemelkedésének az egész gazdaságot befolyásoló vonatkozásai vannak, hiszen drágul a beszerzés, a termelés, drágulnak a fogyasztási cikkek.

A magasabb fuvardíjak és fuvaroshiány az egész társadalmat sújtó munkaerő elvándorlás számlájára írható. Ez jellemzi a szomszéd országok fuvarpiacait is.

A hazai nemzetközi „nagykocsis” gépkocsivezetők keresete megközelíti az Unió nyugati tagállamainak az átlagát. A sofőrhiány mégsem látszik csillapodni, noha a jelenlegieknél magasabb fizetést már nem tudnak kitermelni a fuvarozó cégek.

Mi várható rövidtávon?

Az Európia Unió gazdasági elszívó ereje óriási. Fejlett gazdaságának és nagyszámú népességének köszönhetően a nemzetközi fuvarozás és logisztika nagyon erős ágazatnak számít, növekedési potenciálja jelentős.

Rövid távon nem várható javulás, így további kormányzati intézkedések szükségesek. Segítene, ha a fuvarozói érdekeknek megfelelően módosulna az Európai Mobilitási Csomag és az adók mérséklése.

A munkaerő kivándorlás gazdasági és szociális intézkedésekkel is befolyásolható, például a külföldi munkahelyre bejelentett dolgozó hazai szociális, egészségügyi ellátásnak újra szabályozásával.

Lehetőségeinkhez mérten szinten tartjuk, illetve mérsékeljük a fuvardíjak emelkedését. Régi ügyfeleink számíthatnak kedvezményeinkre és új megbízóinknál is célunk a gazdaságos fuvardíjak kialakítása.  

 

Similar Posts